Näin teet omat nettisivut

Omien nettisivujen julkaisemista voisi verrata talon rakentamiseen. Pitää ostaa tontti, hankkia talolle osoite, tehdä perustukset ja pohjapiirros, jonka jälkeen voi aloittaa rakentamisen, kuten Lauri Huusko osuvasti kertoi http://www.laurihuusko.fi/wordpress/wordpress-teeman-valinta-ja-asennus/. Yleissääntönä voisi sanoa että halvalla saa huonoa, hyvästä kannattaa maksaa. Ei kuitenkaan mahdottomasti.

Aluksi kerron tarkemmin mitä tontti, osoite, perustukset, pohjapiirros ja talon rakentaminen tarkoittavat. Lopuksi muutamia hyödyllisiä linkkejä mistä näitä saa hankittua.

Tontti on se paikka missä nettisivut säilytetään, siis käytännössä webhotelli. Saatat myös kuulla nimityksen hosting. Vaihtoehtoja on niin ulkomaalaisia kuin suomalaisia, ilmaisia ja maksullisia. Tässä kohdassa voit säästää hermoja kun valitset edullisen, suomalaisen tai ainakin suomenkielisellä asiakastuella varustetun webhotellin.

Osoite eli verkkotunnus eli domain sisältää kaksi osaa, sivuston nimen ja pääteosan. Esimerkiksi sivustonnimi.fi tai munsivu.com. Lyhennettä ”www.” ei nykyään enää tarvitse kirjoittaa osoitteen eteen. Päätteitä on monia, joista suosittuja ovat ainakin .fi ja .com. KenentahansaEtunimiSukunimi.fi nettiosoitteen voi nykyisin rekisteröidä kuka tahansa. Muita päätteitä ovat muun muassa .info, .eu, .net, .org ja lisää tulee koko ajan. Useimmiten verkkotunnusta tarjotaan webhotellin mukana lisämaksusta.

Perustukset tarkoittaa sitä pohjaa jolle nettisivut luodaan. Tästä käytetään nimityksiä sisällönhallintajärjestelmä, julkaisualusta, julkaisujärjestelmä tai CMS. Suosituin lienee WordPress, mutta muitakin on kuten Drupal tai Joomla. Palvelintilan vuokraaja määrittää mitkä julkaisualustat toimivat tämän palvelimilla. Jos et ole kovin perehtynyt näihin julkaisualustoihin, etkä ole kiinnostunut niiden teknisistä toteutuksista, suosittelen WordPressiä. Se on erittäin yleinen, helppokäyttöinen, skaalautuu mobiililaitteisiin, ilmainen, paljon lisäosia saatavilla, paljon ohjeita saatavilla.

Pohjapiirros on sitten se julkaisualustan ”teema”. Esimerkkinä käytettyyn WordPressiin saa teemoja niin perkuleesti, sekä ilmaisia että maksullisia muun muassa täältä https://wordpress.org/themes/ googlaamalla löydät varmasti vielä lisää. Maksullisia löytyy kattavasti taas Themeforestista https://themeforest.net

Itse talo on sisältö jonka nettisivuillesi tuotat. Voit lisätä kuvia, tekstejä, blogikirjoituksia ja muuta vastaavaa julkaisualustan kautta.

Muutamia käytännön vinkkejä
– Jos mahdollista, ota kaikki palvelut samasta firmasta ja varmista että heillä on suomenkielinen tuki. Helpottaa jos ongelmia ilmenee
– Nettisivujen julkaiseminen maksaa jonkun euron kuussa. Nollabudjetilla voi saada sivut aikaiseksi, pitää vaan nähdä paljon enemmän itse vaivaa, eikä laatu ole kovin korkea.
– Valitse sellainen webhotelli jossa tulee mukana sähköposti, niin saat sähköpostin jonka muoto voi olla esimerkiksi etunimi@munsivu.fi
– Webhotellin levytilalla, kuukausiliikenteellä tai alidomainien määrällä ei ole vielä tässä vaiheessa väliä. Yleensä niitä saa kasvatettua tarpeen mukaan.

Mistä niitä suomalaisia webhotelleja saa:
Kun googlaat ”edullinen webhotelli” tai ”kokemuksia webhotellista x” saat aika paljon hakutuloksia. Ja niitä lukiessa voi kätevästi viettää illan jos toisenkin. Säästän sinua vaivalta. Tunnettuja, edullisia ja monia mainintoja saaneita suomalaisia webhotellin tarjoajia ovat ainakin:
– https://www.domainhotelli.fi/webhotelli/vertailu
– https://www.webhotelli.fi
– http://www.louhi.fi/webhotelli/
– https://www.zoner.fi
– https://www.hostingpalvelu.fi
– http://netfinn.fi/content/view/12/26/
– http://xonet.fi/?page=palvelut&sub=webhotellit

Itse käytän domainhotelli.fi palveluita ja olen ollut tyytyväinen. Helppo käyttää ja hyvä asiakaspalvelu. Sähköposti, reilu levytila, tuki WordPressille (myös Joomlalle ja Drupalille), tuki ilmaiselle SSL sertifikaatille Let´s Encrypt.

p.s. En ole saanut sponsorointia tämän kirjoituksen tekemiseen